Susisiekite su mumis: +370 656 87722
Norų sąrašas tuščias

Kaip tai veikia?

  • Raskite mūsų svetainėje labiausiai jums ir jūsų artimiesiems tinkančius produktus
  • Pridėkite produktą prie "Norų sąrašo"
  • Kai išsirinksite viską ko jums reikia, eikite į partnerių el. parduotuvę, kur galėsite pasirinkti kiekius ir užbaigti užsakymą

Jūsų norų krepšelis tuščias. Peržiūrėkite mūsų produktus ir išsirinkite geriausiai jūsų poreikius atitinkantį.

Noris – jūrų dumblis, dėl kurio sušiams neįmanoma atsispirti

Noris – jūrų dumblis, dėl kurio sušiams neįmanoma atsispirti
Šviežia žalia žuvis ir specialiai paruošti ryžiai, neretai susukti į jūrų dumblius. Taip, mes kalbame apie vieną sveikiausių ir kartu skaniausių patiekalų pasaulio kulinarijoje – sušį. Šiame straipsnyje nuodugniau išnagrinėsime šį gardų daržovių ir įvairių ingredientų derinį, kuris nusipelno svarbios vietos tarp sveikų ir skanių patiekalų. Mes kalbame apie norį, jūrų dumblį, dėl kurio sušiui neįmanoma atsispirti. Tai plačiai prieinamas produktas, kurio sudėtyje yra medžiagų, patenkančių į tą pačią kategoriją kaip ir kitas supermaistas. Jūsų įkvėpimui pateikiame tris pagrindinius sušių receptus, kuriuose dominuoja šis jūrų dumblis. Nedvejokite, praturtinkite savo valgiaraštį.
 
Šio jūrų dumblio sudėtyje yra nuo dešimt iki dvidešimt kartų daugiau mineralų nei įprastose daržovėse. Nors šis jūrų dumblis iš jūros vandens pasisavina daug mineralų, priešingai nei žuvies atveju, kenksmingos medžiagos į jį nepatenka. Užterštame vandenyje jis tiesiog liaujasi augęs.
 
Noris yra populiariausias, bet ne tik dėl skonio
Noris yra vienas labiausiai paplitusių ir populiariausių jūrų dumblių, bet ne tik dėl to, kad yra gardus. Jį galima greitai ir lengvai paruošti bei panaudoti įvairiais būdais. Jo sudėtyje yra algino rūgšties, kuri suriša žmogaus organizme esančius sunkiuosius metalus ir kitas toksines medžiagas bei padeda jas pašalinti. Jis skaido riebalus ir išvalo organizmą nuo jame susikaupusių gleivių. Noris padeda sumažinti cholesterolio lygį organizme, skatindamas riebalų sankaupų skaidymą ir šalinimą. Todėl jis yra svarbesnis tiems, kurie vartoja daug pieniškų produktų ir mėsos. Noris taip pat gerina atmintį, stiprina širdį ir skatina virškinimą – štai kodėl jis dera su keptais ir gruzdintais produktais. Jūrų daržoves apskritai sudaro pagrindiniai elementai, todėl jos padeda subalansuoti organizme rūgščių perteklių, kuris dažnai tampa daugelio ligų priežastimi.


Japanese-food-nori-dry-seaweed-sheets-with-salt-and-chopsticks-on-white-background_shutterstock_578930458.jpg

Noris ir maistinė vertė
Norio maistinė vertė yra unikali. Tarp visų jūrų dumblių jis yra vienas iš didžiausių baltymų šaltinių. 100 g šio jūrų dumblio yra 35 g baltymų, o tai apytikriai dvigubai daugiau nei tame pačiame kiekyje mėsos. Jo sudėtyje taip pat yra eikozapentaeno rūgšties aliejaus, kuris efektyviai užkerta kelią arteriosklerozei, taurino (amino rūgšties, kuri padeda sumažinti kraujo spaudimą), A grupės vitaminų (iki 11 000 vienetų – beveik tiek pat, kiek morkose!), B ir C grupių vitaminų, taip pat vitamino B12, kurio dažnai trūksta vegetarų mityboje. Jūsų organizmui jis taip pat vertingas dėl įvairių mineralų ir chlorofilo. Kaip ir visų jūrų dumblių, norio sudėtyje yra daug jodo, kuris neleidžia formuotis vadinamajam gūžiui (padidėjusi skydliaukė). Šis jūrų dumblis taip pat gydo anemiją.
 
Detoksikuojančios norio savybės
Subalansuoto mineralų ir vitaminų derinio dėka šis jūrų dumblis, jeigu vartojamas reguliariai, gali tapti efektyvia civilizacijos ligų prevencijos priemone arba gali gerokai pagerinti sveikatos būklę, susirgus tokiomis ligomis. Jo sudėtyje gausu kokybiškų, gerai įsisavinamų ir lengvai virškinamų baltymų, angliavandenių ir medžiagų, neutralizuojančių rūgštis, į organizmą patenkančias per šiuolaikinį perdirbtą maistą. Jūrų dumblis iš organizmo šalina toksines medžiagas, mažina radioaktyvumą ir gerina kraujagyslių praeinamumą. Tai taip pat vertingas natūralaus jodo ir kitų mikroelementų, kurių poreikį sunku patenkinti maitinantis įprastais produktais, šaltinis.
 
Noris ne tik sušiuose
Europoje noris daugiausia vartojamas su sušiais, bet yra ir kitų jo panaudojimo būdų. Planuodami valgiaraštį nepamirškite, kad jūrų dumbliai turi būti patiekiami nedideliais kiekiais, bet reguliariai. Jis labiau naudojamas kaip ankštinių patiekalų, sriubų ar daržovių patiekalų pagardas, kuris gerina skonį ir didina patiekalo maistinę vertę. Taip pat ruošiamos jūrų dumblių salotos, smulkiai pjaustyti jūrų dumbliai praturtina ir klasikines daržovių salotas. Jūrų dumbliai puikiai tinka ir daugiaryžiui ruošti, o grilyje keptos jų lazdelės gali būti greitas užkandis.
 


A_delicious_fresh-seaweed_salad.jpg

Trys sušių su noriu variantai
Pradedantieji turėtų žinoti, kad sušių receptų sėkmės paslaptis yra tinkamai paruošti ryžiai. Sušiams visada naudokite tik specialius ryžius. Šios rūšies ryžiai iš tiesų labai specifiniai – net jeigu verdami jie pasidaro lipnūs, nepavirsta koše kaip, pvz., „jasmine“ rūšies ryžiai. Į actą įberkite cukraus ir druskos, pakaitinkite, kad ištirptų, ir supilkite į išvirtus ryžius. Gerai išmaišykite ir leiskite ryžiams atvėsti. Norio lakštas, kurį ruošiatės panaudoti sušiams, turi būti tvirtas ir kietas, bet lengvai perpjaunamas perpus. Jis negali būti „guminis“, susiraukšlėjęs, suplyšęs ar nelygus.
 
Dabar galite paruošti trijų rūšių sušius su noriu: su lašiša ir avokadu, su tunu ir agurku arba vegetarišką su japoniškuoju ridiku. Supjaustykite produktus riekelėmis (mažojo piršto pločio), sudėkite juos ant norio ir ryžių, išdėliotų ant bambukinio kilimėlio. Suformuokite ritinėlį, supjaustykite gabalėliais vandenyje suvilgytu peiliu (po kiekvieno pjovimo nuvalykite nuo peilio prilipusius ryžius) – jums viskas pavyks.


Girl-is-making-sushi-at-home_shutterstock_247918951-(2).jpg
Galiausiai paruoškite indą su vasabių pasta, marinuotu imbieru ir kokybišku japonišku sojos padažu. Mėgaukitės sveiku patiekalu iš šviežios žuvies, ryžių ir jūrų dumblių, kuris iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti įprastas, bet tiesa ta, kad noris ne tik suteikia sušiams formą ir skonį, bet ir turi neįtikėtiną maistinę vertę.


Set-sushi-set-Hand-with-chopsticks-for-sushi-_shutterstock_527851219.jpg
 
Atgal į visus straipsnius

Populiariausi straipsniai