Be konservantų, Be glitimo, Be dažiklių, Be laktozės
KAS YRA VITAMINAS D?
Vitaminas D – tai riebaluose tirpus vitaminas, saugomas organizmo riebalinėse ląstelėse ir dalyvaujantis daugelyje svarbių organizmo funkcijų. Jis dar vadinamas „saulės vitaminu“, nes tai vienintelis vitaminas, kurio 80–90 % organizmas gali pasigaminti pats, kai oda yra veikiama ultravioletinių saulės spindulių.
KODĖL VITAMINAS D TOKS SVARBUS?
- padeda palaikyti normalią imuninės sistemos funkciją
- padeda pasisavinti ir panaudoti kalcį, todėl svarbus kaulų ir dantų sveikatai
- palaiko normalią raumenų funkciją
VITAMINO D TRŪKUMAS
Remiantis tyrimais, apie 80 % žmonių trūksta vitamino D*, t. y. beveik 4 iš 5 žmonių. Atsižvelgiant į vitamino D svarbą, tai gan didelis skaičius.
KAS TURĖTŲ VARTOTI DAUGIAU VITAMINO D?
- mažai saulėje būnantys žmonės (dirbantys biure, daug laiko praleidžiantys patalpose, dengiantys odą)
- saulės vengiantys žmonės, naudojantys kremus nuo saulės
- tamsesnį odos atspalvį turintys žmonės
- viršsvorio turintys žmonės
- pagyvenę žmonės
- nėščios moterys
NATŪRALŪS VITAMINO D ŠALTINIAI
Vitaminas D natūraliai randamas vos keliuose maisto produktuose, pavyzdžiui, riebioje žuvyje (lašišoje, tune, skumbrėje), žuvų kepenų taukuose, kiaušinių tryniuose ir jaučių kepenyse. Iš maisto organizmas gali pasisavinti tik 10 % vitamino D; likę 90 % gaunami iš saulės.
*GINDE AA1, LIU MC a CAMARGO CA JR. „Demographic Differences and Trends of Vitamin D Insufficiency“. Arch Intern Med. 2009 m.