Viena iš keisčiausių daržovių neabejotinai yra „romanesco“ žiedinis kopūstas. Pirmą kartą ši daržovė buvo paminėta dar XVI a. šiaurės Italijoje. Jo pirminis pavadinimas „Broccolo Romanesco“ yra klaidinantis. Jis primena žiedinį kopūstą, kartais yra vadinamas romėniškuoju žiediniu kopūstu (angl. Roman cauliflower) arba „romanesco“ brokoliu (angl. Romanesco broccoli). Skaisčiai žalia spalva jis iš tiesų panašus į brokolį. Tačiau savo išvaizda yra visiškai kitoks ir neįprastas – jo žiedyną sudaro tipine fraktalo forma išsišakoję žiedkočiai. Visos trys kopūstų rūšys – brokolis, žiedinis kopūstas ir „romanesco“ žiedinis kopūstas – kilo iš vieno ir to paties augalo – laukinio kopūsto. Jis taip pat davė pradžią kitoms populiarioms stiebinėms daržovėms – kaliaropei, gūžiniam kopūstui ir lapiniam kopūstui. Dėl įdomios, dekoratyvios išvaizdos bei skaisčios salotinės spalvos, „romanesco“ žiedinis kopūstas taps puikiu garnyru ir jūsų patiekalo akcentu. Kadangi jo konsistencija yra gana tvirta, jis tiks ruošiant nesaldžius pudingus ar patiekalus džiūvėsėliuose. Mažai žinoma ir tai, kad jis yra labai gardus daržovių salotų ingredientas.
100 g „romanesco“ žiedinio kopūsto yra imunitetą didinančio ir nuo peršalimo saugančio vitamino C rekomenduojama paros norma. Kita naudinga medžiaga – folio rūgštis, kuri padeda formuotis kraujo ląstelėms. Jame taip pat yra skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų, kalio ir daugelio kitų medžiagų. „Romanesco“ žiedinis kopūstas – lengvai virškinama, nekaloringa daržovė, todėl jo salotos idealiai tinka metantiems svorį. Neterminis „romanesco“ žiedinio kopūsto paruošimo būdas nėra labai plačiai naudojamas, todėl siūlome jums tris netradicinius salotų su „romanesco“ žiediniu kopūstu receptus, kurie praturtins jūsų valgiaraštį ir pagerins sveikatą.
„Romanesco“ žiedinio kopūsto ir pupelių salotos
Padalykite „romanesco“ žiedinio kopūsto žiedyną į mažesnes dalis ir paruoškite garuose „al dente“ (kol bus lengvai perkandama). Atsižvelgiant į kopūsto žiedyno dalelių dydį, tam prireiks 8–10 minučių. Sudėkite paruoštą kopūstą į indą su ledu, kad jis neprarastų skaisčiai žalios spalvos. Paruoškite padažą: gerai sumaišykite actą, tarkuotą apelsino žievelę ir sultis, kaparėlius, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus.
Nusunkite ir nudžiovinkite baltąsias pupeles, sudėkite atvėsintą „romanesco“ žiedinį kopūstą ir smulkiai pjaustytas petražoles. Sumaišykite su padažu ir patiekite, pvz., su šviesia itališka duona.
4 porcijoms:
Saujelė smulkiai pjaustytų plokščialapių petražolių
1 skardinė nusunktų ir nudžiovintų baltųjų pupelių
2 „romanesco“ žiedinio kopūsto žiedynai
Padažui:
1 šaukštas baltojo acto ir 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 arbatiniai šaukšteliai tarkuotos apelsino žievelės ir 1 šaukštas apelsinų sulčių
2 šaukštai smulkiai pjaustytų kaparėlių
geras žiupsnis druskos ir žiupsnelis pipirų
Ryžių be glitimo salotos su „romanesco“ žiediniu kopūstu
„Romanesco“ žiedinį kopūstą supjaustykite nedideliais gabalėliais, saldžiąją papriką kubeliais ir sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintą česnaką, druską, supilkite citrinos sultis ir įpilkite didesnį kiekį aliejaus. Sumaišykite ir palikite marinuotis ne trumpiau kaip valandą. Praskalaukite ryžius ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 30 minučių. Išvirtus ryžius perpilkite į didesnį dubenį ir leiskite visiškai atvėsti. Į dubenį su ryžiais suberkite pjaustytus pomidorus, marinuotas daržoves, smulkintą raudonėlį, pagardinkite pipirais ir druska. Gerai išmaišykite ir patiekite.
4 porcijoms:
1 mažesnis „romanesco“ žiedinis kopūstas
200 g trijų spalvų ryžių (laukinių)
1 mažesnė geltona saldžioji paprika
saujelė vyšninių pomidorų
2 česnako skiltelės
Padažui:
½ citrinos
alyvuogių aliejus
jūros druska, šviežiai grūsti pipirai
truputis šviežio raudonėlio
Salotos su marinuotu „romanesco“ žiediniu kopūstu
Į puodą storu dugnu įpilkite vandens ir užvirkite. Nuvalykite kopūstą, atskirkite žiedyną dalimis. Kai tik vanduo užvirs, pasūdykite, sudėkite visas kopūsto žiedyno dalis ir virkite, kol suminkštės (peilio galiukas lengvai įsminga). Keptuvėje pakepinkite arbatinį šaukštelį kmynų. Kai tik sėklos pradės sproginėti, sudėkite į dubenį ir palikite atvėsti.
Nedideliame ąsotėlyje su dangteliu sumaišykite medų, aliejų, citrinos sultis ir žiupsnelį druskos 1:2:1 santykiu, uždarykite dangtelį ir gerai suplakite, kol susidarys vienalytė masė.
Kai kopūstas bus išviręs („al-dente“), atsargiai išimkite iš vandens (išviręs jis tampa trapus) ir palikite atvėsti. Sudėkite atvėsintas kopūsto daleles į lėkštę, užpilkite padažo, apibarstykite pakepintomis kmynų sėklomis ir smulkintomis petražolėmis.
4 porcijoms:
Šviežias „romanesco“ žiedinis kopūstas
1 arbatinis šaukštelis kmynų
plokščialapės petražolės
Padažui
2 arbatiniai šaukšteliai medaus
4 arbatiniai šaukšteliai alyvuogių aliejaus
1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių
žiupsnelis druskos