Jau tikriausiai žinote, kad žuvį derėtų valgyti du kartus per savaitę. Žuvis yra neriebus, sveikas baltymų šaltinis, o riebių žuvų rūšys, pavyzdžiui, lašiša, skumbrė, upėtakis ar sardinės aprūpina širdį ir smegenis sveikatai naudingomis omega 3 riebiosiomis rūgštimis (DHA ir EPA).
Kad žuvis būtų naudinga jums ir mūsų planetai, joje negali būti daug gyvsidabrio ir turi būti daug sveikatai naudingų omega 3 riebiųjų rūgščių. Penkios sveikatai palankiausios žuvys yra: atlantinė skumbrė, gėlavandenė didžioji lašiša, Ramiojo vandenyno sardinės (mažytėje sardinėje yra daugiau omega 3 riebiųjų rūgščių nei lašišoje, tune ar bet kokiame kitame maisto produkte, be to, tai vienas iš nedaugelio produktų, kuriame natūraliai yra daug vitamino D), lašiša – geriausia laukinė iš Aliaskos – ir konservuota lašiša (taip pat geriausia laukinė ir pagauta Aliaskoje), kuri yra pigesnė ir suteikia galimybę už mažesnę kainą pasimėgauti šiuo sveiku maisto produktu.
Minimalistinė garuose šutinta žuvis (2 porcijos)
Paimkite dvi lašišos, menkės ar kitos baltos žuvies arba vieną didelę oto filė. Šutinkite garuose 4–8 minutes arba kol žuvis bus gatava (didelis oto gabalas gali būtų gaminamas iki 12 minučių) be jokių prieskonių. Perdėkite žuvį į šiltą lėkštę ir apšlakstykite 2 valgomaisiais šaukštais ypač tyro alyvuogių aliejaus ir pusės citrinos sultimis. Apibarstykite rupia druska. Skanaus.
Lašiša ant daržovių (4 porcijos)
Mažais gabaliukais supjaustykite morkas, saliero stiebą ir raudonąjį svogūną. Sumaišykite daržoves, šiek tiek pagardinkite druska ir šviežiai maltais pipirais ir išklokite jomis šutintuvo dugną. Pradėkite šutinti. Nuimkite lašišos odelę ir išimkite visus kaulus. Iš abiejų pusių apibarstykite druska ir pipirais ir uždėkite ant daržovių šutintuve. Galite pabarstyti tarkuotos citrinos žievele, bet tik, jei turite chemiškai neapdorotų citrinų. Maždaug po dešimties minučių lašiša turi būti gatava, patiekite su bulvėmis, apkeptomis su keliais čiobrelių lapeliais.
Šutinta žuvis su žolelėmis ir citrina (1 porcija)
Gaminant žuvį maišelyje (įvyniojus į foliją) išsaugomi visi aromatai ir žuvis neišsausėja. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir atkirpkite kepimo popieriaus lapą. Viduryje padėkite gabalą standžios, neriebios žuvies (lyno, upėtakio, jūrų ešerio, menkės, oto, jūrų liežuvio, plekšnės, baramundžio), o ant viršaus išdėliokite griežinėliais supjaustytą citriną, užpilkite valgomąjį šaukštą kokoso aliejaus ar organiško sviesto, užberkite nedidelę saują šviežios kalendros arba krapų, valgomąją šaukštą kokoso cukraus ir žiupsnelį jūros druskos. Tada suimkite popieriaus galus ir kelis kartus gerai užlenkite bei pakiškite galus po žuvimi. Kepkite 25 minutes ir patiekite su visomis išsiskyrusiomis sultimis.
Upėtakis tailandietiškai (2 porcijos)
Ant didelio aliuminio folijos lakšto vieną greta kito padėkite du 140 g dydžio upėtakio filė gabalus. Ant žuvies uždėkite vieną skiltelę susmulkinto česnako, šiek tiek nulupto ir susmulkinto imbiero, smulkiai supjaustytų raudonosios aitriosios paprikos be sėklų ir sutarkuotą vienos žaliosios citrinos žievelę. Išspauskite ant žuvies žaliosios citrinos sultis ir uždėkite sluoksnį gabaliukais supjaustytų jaunų kininių kopūstų (Pak choy). Viską pagardinkite dviem valgomaisiais šaukštais lengvo sojos padažo. Užvyniokite folijos lapą suformuodami voką. Viršuje palikite šiek tiek vietos garams. Šutinkite 15 minučių. Jei neturite šutintuvo, dėkite voką į lėkštę, kurią dėkite į keptuvę su trupučiu verdančio vandens ir uždenkite keptuvę dangčiu. Patiekite su „Jasmine“ ryžiai ir apibarstykite pakepintomis sezamo sėklomis.
Žuvis su kopūstais (4 porcijos)
Paruoškite keturias baltos žuvies porcijas po 150 g ir pabarstykite dviem susmulkintomis aitriosiomis paprikomis ir trimis arbatiniais šaukšteliais šviežiai tarkuoto imbiero. Supjaustykite 600 g kopūsto plonomis juostelėmis ir 5 minutes pavirkite garuose. Tada sudėkite žuvį ant kopūstų ir pašutinkite dar 5 minutes. Tuo metu keptuvėje pašildykite 4 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus ir 2 arbatinius šaukštelius sezamų aliejaus, įdėkite 5 skilteles plonai supjaustyto česnako ir pakepinkite. Sudėkite žuvį ir kopūstus į šiltą lėkštę, apšlakstykite kiekvieną žuvies gabaliuką šaukšteliu lengvo sojų padažo ir česnaku su aliejumi.